Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe,(Ceratonia siliqua L.) jest niewielkim drzewem, o owocach w postaci strąków zawierających nasiona, dochodzących do dwudziestu centymetrów długości, zwanych chlebem świętojańskim. Ze względu na sporą zawartość cukru, dawniej były spożywane, obecnie stanowią paszę dla bydła, stanowią też substytut kakao, z nasion powstaje guma karobowa, która służy jako substancja zagęszczająca w przemyśle spożywczym, oznaczona symbolem E410.
Nasiona charakteryzują się stałą wagą ok. 0,2 grama, co było w dawnych czasach wykorzystywane przez kupców do ważenia kamieni szlachetnych i złota. Słowo ''karat'' pochodzi od greckiego słowa określającego to drzewo.
Inną ciekawostką dotycząca tego drzewa jest fragment z Pisma Świętego dotyczący syna marnotrawnego, który chciał spożyć strąki, którymi żywiły się świnie.Według specjalistów owymi strąkami są owoce tego drzewa. Biblia w której zazwyczaj ''poszukujemy wiary'' zawiera w swym opisie dość sporą ilość roślin, drzew, owoców, które stanowią dopełnienie i symbolikę tekstów. W takich przypadkach badania botaniczne łączą się z badaniami egzegetycznymi tekstów, a wielu badaczy poświęciło lata swej pracy, nad ''roślinami Biblijnymi".
Oliwka europejska (Olea europaea L.) drzewo to wraz z winoroślą i figą stanowi nieodzowny akcent obszaru śródziemnomorskiego. Skąd to drzewo pochodzi, od kiedy ludzie zaczęli ją uprawiać i gdzie, na te pytania do dziś dnia nie ma jeszcze wyczerpującej odpowiedzi. Trudno było by dziś wyobrazić sobie Grecję lub Włochy bez gajów oliwnych, drzewo to wrosło tak mocno w krajobraz, że stało się w pewnym stopniu ich symbolem. Grecy jednak nie zapoczątkowali uprawy oliwek, były czasy kiedy drzewo to było im nieznane, choć w tamtejszych lasach rosła jej dzika forma o ciernistych gałązkach i niejadalnych owocach. Włosi natomiast najprawdopodobniej uprawę oliwki przejęli od Greków gdy ci ją już uprawiali.
Uprawa oliwki sięga czasów z przed pięciu tysięcy lat, a może nawet i wcześniej. Uprawiana była przez Egipcjan, ale czy to tam ją po raz pierwszy udomowiono tego nie wiadomo. Natomiast Fenicjanie ( zamieszkujący obszar na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego, obecnie dzisiejsze tereny Libanu, Syrii i Izraela) którzy być może już ok. cztery tysiące lat temu zakładali winnice, przejmując tę umiejętność od starszych od siebie ''plemion'' i stopniowo doprowadzając tą sztukę do perfekcji jak na tamte czasy, przyczynili się także do rozpowszechnienia oliwki, którą uprawiali wraz z innymi drzewami owocowymi.
Pewne tropy prowadzą także na teren dzisiejszej Krety i sięgają czasów kultury minojskiej, która jest jedną z najstarszych kultur epoki brązu na obszarze śródziemnomorskim. Minojczycy, sprawni żeglarze, prowadzili handel z sąsiednimi wyspami, kontynentalna Grecją i cywilizacjami Bliskiego Wschodu, wszystko wskazuje na to że oliwa była im od dawna znana, ciekaw jestem czy sami ją produkowali, czy w kontaktach handlowych sztukę tą przejęli z Bliskiego Wschodu. Na Krecie w ruinach z pałacu w Knossos którego powstanie datuje się na cztery tysiące lat temu, a schyłek na trzy tysiące czterysta lat przed naszą erą, na ściennych malowidłach widnieją wizerunki drzew oliwnych.
''Taniec w Świętym Gaju'' Knossos. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz